×

Welk materiaal is het meest geschikt voor mij ?

Je bent er uit dar je voor een draagdoek gaat. Nu is de vraag : Voor welk materiaal moet ik kiezen? En welke draagdoek? Ik probeer je met deze blog zo goed mogelijk op weg te helpen en ga het hebben over verschillende materialen en welke voordelen- en welke nadelen ze hebben. Na het lezen van deze blog hoop ik dat ik je een beetje op weg heb geholpen met je keuze.

Je hebt in draagdoeken 2 keuzes: een rekbare of geweven draagdoek. Ik ga je eerst vertellen over de verschillen in deze doeken.

De rekbare doek :

 • Vanaf de geboorte te gebruiken tot ongeveer 1 jaar.
 • Je knoopt de doek voordat jij je kind erin doet.
 • Doordat je van te voren knoopt, hoef je als jij je kind uit de doek haalt niet opnieuw te knopen.
 • Is geschikt voor buikdragen.
 • Je kind heeft 3 lagen stof over zich heen.
 • Krijg je een zomerbaby en wil je met een rekbare doek beginnen? Kies dan voor een doek met bamboe erin.
Rekbare doek Smallvips

De geweven doek:

 • Geschikt vanaf de geboorte tot het voor jullie niet meer prettig is.
 • Je knoopt de doek om je kindje heen.
 • Meerdere knopen mogelijk.
 • In ieder jaargetijde te gebruiken doordat er veel variatie is qua knopen denk hierbij aan knopen met 1 of meerdere lagen over je kindje heen.
 • Een geweven doek blijft langer strak zitten.
Geweven doek didymos

Zodra je weet voor welk soort doek je gaat, kun je kijken naar de materialen. Zelf ben ik begonnen met een geweven doek, voornamelijk omdat ik wist dat ik lang door wilde dragen.

De verschillende materialen met de verschillende eigenschappen

Draagdoeken vind je in heel veel verschillende soorten materialen met bijbehorende eigenschappen.

Katoen

Katoen is de meest voorkomende stof in draagdoeken en de keuze die je hebt is dan ook erg groot. Katoen is namelijk erg sterk. Katoen heeft een temperatuurregulerend vermogen en dus te gebruiken is in ieder jaargetijde. Daarnaast is de stof ook absorberend.

Katoen plant

Linnen

Linnen is erg sterk en luchtig. Hoe vaker je deze doek gebruikt hoe zachter hij gaat worden. Mocht jij een iemand zijn die het snel warm heeft dan is een doek met linnen zeker een goede optie.

Wol

Wol heeft een temperatuurregulerende eigenschap dus een goede keuze het hele jaar door. Het mooie aan wol in je draagdoek is dat de stof zich mooi vormt naar het lichaam.

Merino wol

De eigenschap van deze wol soort is dat deze wol niet jeukt. Verder heeft deze wol ook temperatuurregulerende eigenschap. Merino wol is net als katoen absorberend en voelt daarnaast ook nog heerlijk zacht.

Merino schaap

Cashmere

Deze wol soort is superzacht, de wol kriebelt niet, hij is licht van gewicht en erg sterk.

Zijde

Zijde voelt heerlijk zacht aan wat heerlijk is voor zowel jou als jouw kindje. Verder geeft zijde een mooi glans aan je doek.

Bamboe

Bamboe is ecologisch gezien een hele goede keuze. Verder heeft het een temperatuurregulerende eigenschap, voelt heerlijk zacht en geeft een mooie glans aan je doek. Een doek met bamboe kan ook het hele jaar gebruikt worden.

Bamboeplant

Hennep

Hennep is van nature erg sterk en mottenbestendig. De stof neemt niet zo snel vlekken op. Een doek waar hennep in zit wordt zachter naarmate je de doek meer gaat gebruiken. Mocht je doek nat worden dan is dat geen probleem, hennep droogt erg snel.

Mocht je vragen hebben dan hoor ik het graag. Ik hoop dat ik je een beetje op weg geholpen heb met het kiezen van het materiaal in je doek.

Tot de volgende blog.

Op je Buik werkt alleen met de beste merken

Je vindt de volgende merken draagdoeken, draagjassen en draagzakken in ons assortiment.

WhatsApp chat
[]