×

Waarom dragen?

Waarom dragen?

Je vraagt je af: “Waarom zou ik überhaupt dragen?”
Het dragen van een kind bestaat al lang, al voor er kinderwagens waren.
In die tijd was er geen keuze, dragen was de enige mogelijkheid om je kind te vervoeren. Daarnaast werd er lang gedacht dat we biologisch gezien “nestblijvers” waren, zoals bijvoorbeeld leeuwen die hulpeloos geboren worden. De moeder laat haar jongen namelijk alleen achter als ze gaat jagen.

Dit is dus niet het geval. We blijken “ draaglingen” te zijn zoals de aap, waar de jongen al vroeg gedragen worden en van nature grijpreflexen hebben om hun moeder vast te houden. We hebben als baby dezelfde reflex, ook wel moro-reflex genoemd.

Bron: https://www.slideshare.net/akifab93/newborn-infant-72062404

Als ouder is het natuurlijk superfijn om zolang mogelijk te genieten van je kindje. Kinderen zijn op jonge leeftijd nog afhankelijk van jou als moeder. Ze vinden bij ons veiligheid, geborgenheid, liefde en warmte net als in de baarmoeder. Kinderen die veel gedragen worden zijn zijn vaak rustiger en sneller tevreden dan kinderen die vaak in de wandelwagen liggen of zitten.

Welke voordelen biedt het dragen je?

Kleine baby’s hebben veel behoefte aan lichamelijk contact.

Je kindje heeft 9 maanden in de warmte en veiligheid kunnen bewegen in de baarmoeder. In de baarmoeder heeft het kindje in constante verbinding gestaan met jou als moeder.
Na de geboorte valt deze verbinding weg en heeft het behoefte aan de warmte en het lichamelijke contact met mama. Door je kindje te gaan dragen wordt deze behoefte gewaarborgd.

Veiligheid en geborgenheid van je kindje.

Doordat je draagt, bied jij je kindje hetzelfde gevoel van veiligheid en geborgenheid als in de baarmoeder. Je kindje hoort je hartslag en stem. Ook herkent hij je geur en heeft hij constant contact met jou. Bovendien is het de ideale positie voor je kind om de wereld om zich heen te ontdekken.

Ook de vele prikkels die kinderen al krijgen op deze jonge leeftijd en moeten verwerken, worden aanzienlijk beperkt wat leidt tot een kind dat minder snel overprikkeld is. Doordat je kind veiligheid en geborgenheid ervaart, leidt dit weer tot een positief zelfbeeld. Ook vormt dit later een goede basis voor een zelfverzekerde en zelfbewuste persoonlijkheid.

Verder vermindert dit ook stress bij baby’s en verloopt de hechting tussen ouder en kind beter.

Baby’s huilen minder.

Onderzoek heeft bewezen dat baby’s die gedragen worden opvallend minder huilen. Ze hebben ook minder krampjes en minder last van spugen. Doordat de baby gedragen wordt, krijgt hij op een natuurlijke manier het dagritme mee van de ouders.

Baby’s zien en horen net als andere kinderen veel wat er om hen heen gebeurt zonder overprikkeld te raken. Dit zal uiteindelijk ook de psychologische ontwikkeling ten goede komen.
Je baby kan makkelijk zijn oogjes dicht doen en tegen je borst in slaap vallen wanneer hij moe wordt.

Veilig en ergonomisch verantwoord dragen.

Je kunt je kindje al vanaf de geboorte gaan dragen op je buik.
Dit kan op verschillende manieren.
Je kan kiezen voor een ergonomische draagzak, rekbare doek, ringsling of een geweven doek.
Je kindje zit altijd in de drager of doek met een bolle rug en in de “m-positie”.

Praktisch.

Naast dat het dragen van je kindje niet alleen leuk en gezellig is, is het ook praktisch.
Je hebt als ouder altijd je handen vrij, zodat je bijvoorbeeld een lange boswandeling kan maken terwijl je kindje lekker tegen je aan ligt te slapen.

Bekijk nu al onze prachtige draagzakken of vraag een draagconsult aan om te leren hoe je je kindje moet dragen.

Op je Buik werkt alleen met de beste merken

Je vindt de volgende merken draagdoeken, draagjassen en draagzakken in ons assortiment.

WhatsApp chat
[]